Två nya trasdockor har fötts

En av mina, och hela Sveriges, favoritraser är Ragdoll. En lugn och hemkär katt som inte hoppar runt och klättrar i träd utan ofta föredrar att lunka fram med sin vaggande gångstil och ta det lilla lugna. Pälsen är mjuk och lättskött och rasen är otroligt vacker med sina ofta sotade partier kring ögonen, sina nyanser i brunt, grått, svart och vitt och de klarblå ögonen.

Ragdoll_Blue_Eyes_CatI torsdags kom Smulan och Margot till världen och det är förstås en enorm glädje varje gång det sker. Även om jag är med om det flera gånger i månaden så slutar jag aldrig att fascineras och imponeras av livets kraft och hur otroligt söta ett par kattungar kan vara. Det finns nog inget sötare i hela världen. De som säger att människobarn är sötare ger jag inte mycket för och i mitt tycke finns det få djur som har så söta avkommor som katter.

Ragdollen är känd för att bli väldigt avslappnad när den tas upp i famnen men det gäller inte specifikt dessa små krabater. Nu är de vita, som de är när de föds. Det är alltid spännande att se vilka nyanser de får när de blir stora. Efter 8-10 veckor kan man se vart det bär hän men fullständigt färdigutvecklad päls blir det inte förrän efter 3-4 år.

Ragdoll är som sagt en av de mest populära raserna i SVERAK finns över 2200 katter av denna ras registrerade. Från början kom rasen från Kalifornien, i början av 60-talen, framavlad av Ann Baker. Till Sverige kom den från England 1991, dit den kom i början av 80-talet. Första ägaren i Sverige hette Maria Staaf och namnet på katten var Such Fun Misty Knight. En mycket bra sak med ragdollen är att den inte så lätt får sjukdomar och de sjukdomar som de kan få är desamma som för de flesta katter, som njursvikt och hjärtmuskelsjukdomar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *