Silver till veterinären

Igår var det dags igen för en tur till veterinären. Silver, en 2 månader gammal Egyptian mau blödde ifrån munnen och gapade och rörde sig förtvivlat runt. Det var svårt att få fast henne, men när jag till sist fick tag i henne och få henne någorlunda lugn såg jag att det var något som hade fastnat där inne. Föremålet hade fastnat långt inne och det var lite svårt att se vad det var. Vid närmare anblick verkade det som att det var någon slags pinne som hade ställt sig på tvären.

30341294416_08c6101885_bSå det var bara att ta bilen till veterinären, som fixade en lucka åt mig och Silver. Veterinären tittade på katten och gav en lokalbedövning i mu
nnen och kunde en minut senare öppna munnen och lirka ut objektet som var en pinne och som hade flera taggar som hade fastnat i tandköttet och gjort att det blödde. Silver var sedan lite trött men har idag återhämtat sig och springer livligt omkring som hon brukar, precis som Egyptian mau-katter brukar göra.

Egyptian mau har en glansig och fläckig päls och en ståtlig profil, lite som en lejonhona och med långa bakben. Silver liksom många andra Egyptian mau har ränder i pannan i form av ett M och detta är något som premieras på utställningar. Det är troligt att Silver kan bli en framgångsrik utställningskatt för den som vill ha en katt att tävla med. Öronen är bredbasiga och relativt spetsiga och pälsen silvrig men följaktligen med många svarta fläckar. Ögonen är formade som mandlar och ljust gröna som om de vore krusbär, mandelformade krusbär :-).

I Sverige finns bara ett tiotal registrerade Egyptian mau i Sverige och är därför eftersökt. Ordet mau liksom rasen kommer från Egypten där just ordet “mau” betyder katt. Troligen är ursprunget en egyptisk ras som korsats med en italiensk hankatt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *