Kan du vissla, Johanna?

Katternas jamningar kan låta på många olika sätt. Ibland kan deras skrik låta som människoskrik, och man kan nästan bli rädd för att det är något barn som är i fara, när det är kamp om reviren i katternas värld. Men att höra katterna vissla, är en ovanlig företeelse. Men Evert, en 3 månader gamla Bengal, tycks kunna frammana en ganska dov, men tydlig vissling. Det var en systerdotter som hörde det speciella ljudet från Evert igår när han stod några meter ifrån Lina och Sixten som hade en lekfull konflikt.

BEN_Prince_MoonLight-RU_(3097764050)Bengalen är en tjusig katt som för tankarna till djungeln, en kattversion av en bengalisk tiger eller leopard. Den avlades fram i ett medvetet försök att avla fram en leopardkatt som kunde fungera som sällskapskatt. I grunden är det en korsning mellan bengalisk vildkatt och tamkatten. Då tamkattsraser som amerikanskt korthår, egyptisk mau och abessinier. Att korsa vildkatt med tamkatt är inte alltid problemfritt. Flera av dessa “försökskatter” blev infertila och många hade kvar sina vildkattsbeteenden som inte alltid passar så väl in i det borgerliga hemmet.

I Sverige finns det över 500 registrerade bengaler. Evert är lite mer brunfläckig och liknar mer en svensk bondkatt än en leopard i dagsläget, men har de stora pigga ögon som är typiska för bengalerna. Hans syster liknar mer en leopard med mindre och ljusare fläckar. Precis som en leopard eller vildkatt rör den sig mjukt och smygande med låg svansföring och klättrar gärna, och stilfullt upp i träd och möbler. Svansen är tjock och kraftig och med en avrundad svanstipp och pälsen är tät och kort och lika sammetslen och mjuk som en bengalkatt brukar ha.

Dessutom kan Evert vissla, vilket inte är så typiskt för någon katt. Kanske är det ett djungelrop som ingen annan förstår? Kanske är det bara en jamning som inte riktigt kommer fram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *